Dags för en barnvakt? Detta ska du tänka på!

Förberedelse och planering är definitivt A och O för alla småbarnsföräldrar, särskilt när man ska lämna över ansvaret till en barnvakt. Att ha saker och ting i ordning underlättar barnvaktens arbete och minimerar risken att något ska gå fel under tiden då barnvakten passar dina barn. Dessutom får det dig att känna dig tryggare vid lämning. Det kan dessutom vara lätt att glömma bort att underrätta barnvakten om sånt som du själv tar för givet att du alltid har full koll på som förälder, allt från telefonnummer att ringa vid nödsituationer till vilken favoritnapp som är bäst att ta till vid en gråtattack. Därför har vi sammanställt en liten guide som du kan följa så att barnpassningen går så smidigt som möjligt, för både dig, barnen och barnvakten.

 

Förberedelser:

Först och främst kan det vara en bra idé att preppa några matlådor som barnvakten kan ge till barnen. Vare sig det handlar om en middag att värma upp på kvällen eller snacks till barnens mellanmål så förenklar detta barnvaktens jobb så att hon eller han kan lägga sitt fokus på att lära känna barnen istället för att laga mat. Dessutom är det en försäkran för dig att barnen får i sig den mat som de behöver. Om ditt barn äter välling kan du ställa fram flaskor och välling så att de finns redo för användning. Om du har en Baby Brezza Formula Pro är det lätt att ställa in den inställning som ditt barn behöver och sedan är det bara för barnvakten att trycka på knappen. 

Ska barnvakten stanna och natta barnen kan det vara en god idé att lägga fram pyjamas och förbereda inför barnens nattrutiner. Plocka fram favoritboken för sagostunden, lägg fram tandborste och tandkräm och eventuell babyvakt så att barnvakten kan hålla koll på barnet när det sover. Har ditt barn fortfarande napp är det bra att lägga ett par stycken på ett ställe där barnvakten enkelt kan hitta dem.

 

När barnvakten kommer:

För att få en så bra start som möjligt är det smart att be barnvakten komma hem till er en stund innan du har tänkt gå. Då hinner du gå igenom det som behövs i lugn och ro, istället för att behöva stressa iväg. När barnvakten väl har kommit är det bra att ta henne eller honom på en rundtur i hemmet. Kanske vill barnen själva visa sina rum och sina favoritleksaker. Att barnvakten har koll på favoritgosedjuret och favoritsnuttisen kan dessutom vara en stor trygghet för både barnen och barnvakten. Glöm inte att även gå igenom hur babyvakten fungerar och vilken napp som är favoriten. Förutom att berätta om de förberedelser du ordnat och visa hur diverse hushållsmaskiner fungerar är det även viktigt att gå igenom hur barnvakten ska agera vid en olycka eller nödsituation. Visa var ni förvarar första hjälpen och eventuella mediciner, samt ge barnvakten en lista med kontaktinformation som kan komma att behövas.

pojke kramar mysigt gosedjur

Om de ska ut på äventyr:

Det är alltid bra att i förväg diskutera olika aktiviteter som barnvakten och barnen kan hitta på tillsammans – särskilt om barnpassningen sker på dagen och det finns möjlighet att gå ut. Om planen är att de ska ge sig ut på utflykt, är det så klart viktigt att förbereda vagnen och skötväskan. Gå igenom skötväskan tillsammans med barnvakten. Berätta vad du har packat och vad du tror kommer att behövas. Om ditt barn föredrar att bli buren i bärsele istället för att ligga i vagn, glöm inte att visa barnvakten hur den knäpps på ordentligt. Det är också bra att förbereda drickor, snacks i smarta matlådor och annat som kan behövas för att fylla på energinivåerna.

 

Att lämna sina barn till en ny barnvakt för första gången kan kännas både nervöst och tungt, men om du är väl förberedd och känner att du har koll på läget så kommer det definitivt att gå enklare! Ovan nämnda steg ger en bra riktlinje att utgå från. Barn tycker ofta att det är kul och spännande att få spendera tid med en ny person som kan hitta på roliga saker med dem. Glöm därför inte att släppa lite på kontrollen, slappna av och fokusera på det positiva med att ha barnvakt. Även om allt inte går precis som planerat hela tiden, så kommer det förhoppningsvis vara en utvecklande och nyttig erfarenhet för er alla. 

 

Artikel skriven av Ida för Babysits. Babysits är en digital mötesplats för barnpassning som hjälper föräldrar att snabbt, tryggt och enkelt komma i kontakt med den perfekta barnvakten. 


Skriv en kommentar

Vänligen notera att kommentarer måste bli godkända innan de publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.