Hur får du din baby att sova bättre?

Du som har en bebis hemma är nog smärtsamt medveten om att det inte är en självklarhet att bebisar sover bra om nätterna. Det är snarare så att barn i olika faser av sin utveckling sover mer eller mindre oroligt. Vad kan du då som förälder göra för att få din baby att sova bättre? 

sovande bebis i ett mysigt babynest

Innan läggning: 

Oavsett om du ammar eller ger ditt barn mjölkersättning, så äter en nyfödd bebis lika mycket på natten som på dagen. Om du ammar kan det vara en fördel att amma ditt barn ordentligt när dagen börjar närma sig sitt slut. Då håller sig ditt barn mättare längre vilket gör att barnet även sover längre. De barn som får modersmjölksersättning har en tendens att sova längre i ett sträck än barn som ammas. Anledningen till detta är att modersmjölk förbränns snabbare än vad modersmjölksersättning gör. Dock om ditt barn vaknar mitt i natten kan de få svårare att somna om jämfört med ett barn som ammas, då det kan ta tid att få fram en flaska till barnet. 

Under läggning:

När en bebis sover oroligt eller tar lång tid på sig att somna kan detta till exempel bero på att bebisens omgivning har förändrats  eller att barnet är överstimulerat. Det kan också bero på att läggningen innehåller för många intryck så att bebisen inte kan slappna av. Som förälder kan man i detta läget begränsa mängden intryck när det är dags att lägga barnet, speciellt olika ljud och ljus som kan fånga barnets uppmärksamhet. De flesta barn som är under sex månader gamla behöver även en trygg famn att somna i. Värmen från den som håller barnet, samt de lätt vaggande rörelserna har en lugnande effekt på barnet.

En bebis sover mellan 16 till 18 timmar per dygn. Var därför inte orolig för att de sover för länge. Dock består sömnen av kortare perioder, vanligtvis två till tre timmar åt gången, som avbryts av att barnet behöver äta, bytas på eller utforska nya saker. En bebis går snabbt från ett tillstånd till ett annat och är inte vaken och lugn särskilt länge åt gången. Därför är det extra viktigt att avsluta dagen på ett mysigt vis som ger barnet lugn, eftersom de påverkas av omgivningen och i synnerhet föräldrarnas känslor. Det är självklart också viktigt att hitta en egen väg till sömn. Vissa barn tycker om att bli vaggades, andra vill ha närhet, andra bebisar tycker bäst om att sova i bärsjal och andra tycker om att sova i vagnen.  

Bebisens sömn:

Sedan Socialstyrelsen rekommenderade att barn under tre månader bör sova i egen säng har antalet fall av plötslig spädbarnsdöd minskat väldigt mycket. Att ordna en egen sovplats för barnet kan man enkelt lösa genom att ha en "bed-in-bed" som ligger i den egna sängen. Man kan även placera en spjälsäng bredvid den egna sängen som säkras längs sida av sängen. Försök att hålla madrasserna på samma nivå och ta bort spjälsängens spjälor. Detta blir som en sorts sidovagn där barnet kan sova den första tiden.

Vilken typ av sovplats kan man välja till sin bebis? För att göra det lättare för dig har vi på Minijoy valt ut ett antal babynests och sovpölar som passar perfekt att använda som "bed-in-bed" i den egna sängen. 

babynests i tre färger.

Med Done By Deers mysiga babynest kan ditt barn känna sig trygg och bekväm när det är dags att sova. Nestet kan även användas till en praktisk skötbädd. Med ett barnsäkert knytsnöre reglerar du enkelt storleken. Babynestet är dessutom perfekt att ta med på resan.tre fina babynests i olika mönster

Sleepyhead Deluxe+ myspöl rekommenderas av både föräldrar och barnmorskor och blir en säker och mysig sovplats för ditt barn. Den reglerbara remmen bidrar till en lugn och omfamnande känsla för ditt barn. Myspölen passar perfekt att lägga i spjälsängen, att använda i föräldrars säng eller att placera i babygymmet. Myspölen är även utformad så att den är bra för magmusklerna för bebisen.

tre fina mönstrade babynests

Vinter & Bloom Baby Sleep Nest är ett gulligt och mysigt babynest för din bebis. Detta babynest har ett avtagbart överdrag som är tillverkat i 100% Oeko-Tex certifierad ringspunnen bomull och innehåller därför inga skadliga ämnen för din bebis. Du kan använda Baby Sleep Nest både som skötbädd och som säng. När du ska ut på promenad placerar du det enkelt i barnvagnens liggdel.


Skriv en kommentar

Vänligen notera att kommentarer måste bli godkända innan de publiceras